Genoeg geld hebben is altijd handig. Je kunt de kleding die je mooi vindt kopen, op vakantie gaan en in een mooie auto rijden. Toch hebben de meeste mensen niet genoeg geld. Bij sommige komt dit simpelweg door de baan die ze hebben. Er zijn echter ook veel mensen die wel een goede baan hebben en toch geld te kort komen. Vaak komt dit omdat deze mensen geen geld sparen, of op verschillende manieren geld kunnen besparen wat ze niet doen. Speciaal voor die mensen hebben we dit artikel geschreven!

Geld besparen

Laten we beginnen met het besparen van geld. Dit kan op verschillende manieren. Om geld te kunnen besparen dien je eerst inzicht te krijgen in je uitgaven. Kijk vervolgens per uitgavenpost of deze essentieel is, en zo ja, hoe je hierop kunt besparen. Enkele voorbeelden:

– Een telefoonabonnement heb je simpelweg nodig. Toch betaal je misschien onnodig te veel. Je hebt bijvoorbeeld een abonnement met 10 GB internet en onbeperkt bellen, terwijl je amper belt en gemiddeld maar 1 GB internet per maand verbruikt. In dit geval kun je op zoek gaan naar goedkopere telefoonabonnementen, bij je huidige provider maar ook bij andere providers. Overstappen is immers erg eenvoudig tegenwoordig.

– Andere abonnementen zoals Videoland en Apple Music heb je niet per se nodig. Misschien heb je dergelijke muziek-/videostreaming abonnementen terwijl je er amper gebruik van gemaakt. Of misschien heb je wel vrienden/familie die het ook gebruiken, en je dus een abonnement kunt delen! Zo bestaan er op veel van deze platformen namelijk familie-abonnementen.

Geld sparen

Nu we wat extra geld hebben vrijgemaakt door te besparen, is het tijd om met dit geld te gaan sparen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Sparen betekent niet enkel dat je het geld apart zet en niet gebruikt, maar het liefst wil je hiermee ondertussen ook extra geld sparen in de vorm van rente. Vroeger gebeurde dit vanzelf. Tegenwoordig geven banken echter zo goed als geen rente meer, dus zal je op zoek moeten gaan naar alternatieven. Eén van deze alternatieven is crypto. Naast dat crypto namelijk potentieel meer waard kan worden in de toekomst, heb je bij crypto tevens de mogelijkheden om te ‘staken’. Dit is het proces van munten vast zetten in ruil van rente. Staken doe je op exchanges zoals Binance, Coinbase en het Nederlandse Bitvavo. Door middel van een Bitvavo affiliate code hoef je in de eerste maand geen handelskosten te betalen!