De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat steeds meer Nederlanders een auto kopen zonder een showroom van een dealer te bezoeken. Kiezen en bestellen wordt online gedaan en een proefrit begint vanaf huis. De aflevering van de auto wordt, op gepaste afstand, gedaan voor de deur. Er zal in de toekomst alleen nog maar meer gebruik gemaakt worden van een virtuele showroom. Rotoview Studios biedt hier een goede oplossing voor.

De autobranche is in beweging

Er reizen steeds minder mensen naar showrooms om auto’s te bezichtigen. Dit is voor fabrikanten en verkopers de reden om een digitale omgeving te creëren. Volvo introduceerde in 2020 een ‘Stay Home Store’; een digitale omgeving waar consumenten een auto kunnen bestellen via hun laptop. Daarnaast zijn steeds meer autobedrijven bereikbaar via Whatsapp of videobellen. Via deze kanalen kunnen bedrijven auto’s laten zien aan hun klanten.

Ook een proefrit wordt steeds vaker vanuit huis gedaan. De medewerker van het autobedrijf komt langs met de beoogde auto. Vervolgens wordt de auto ontsmet en heb je de tijd om een proefrit te maken en de auto te beoordelen. 

Alles online

Voor sommige autobedrijven is een ‘huisbezoek’ de normaalste zaak van de wereld. Auto.nl en Bynco.com hebben geen fysieke showroom meer, bij hen is alles online. Alleen de aflevering van de auto wordt nog persoonlijk gedaan. In vergelijking met Groot-Brittannië en de VS loopt Nederland nog wel achter in de ‘online automotive wereld.’ ‘Zo’n online wereld zou nooit wat worden, zeiden vele autoverkopers.’ Door corona is daar een verandering in gekomen. 

Digitalisering in de showroom

Digitalisering heeft een enorme impact op de value chain binnen een autobedrijf; van het design tot engineering en van de productie tot sales. Audi was een van de eerste fabrikanten die digitalisering in haar showrooms omarmde. Audi maakte in haar showroom in Londen gebruik van grote schermen met informatie over verschillende modellen. Bezoekers konden via touchpads kennis maken met alle modellen. Digitalisering is van enorme toegevoegde waarde binnen de automotive branche. Consumenten oriënteren zich vaak online voordat ze een auto kopen. Nu kan een autoverkoper tijdens dit proces al gelijk zijn meerwaarde laten zien.