Otoplastieken zijn oordoppen die speciaal op maat zijn gemaakt met een of meerdere filters. Elk otoplastiek is dus uniek, ze zijn namelijk afgestemd op degene die ze gebruikt. 

Hoe wordt een otoplastiek gemaakt?

Voordat we de otoplastieken aanmeten is het belangrijk dat een audioloog een goede otoscoop kan maken. Daarom wordt er eerst gecontroleerd of de gehoorgang vrij is en er niet een propje oorsmeer in zit. Als het blijkt dat de gehoorgang volledig vrij is, dan maakt de audioloog een afdruk. De audioloog plaatst dan een stukje stof achterin het oor. Daarna wordt een mengsel van siliconen in de gehoorgang gespoten. Na een paar minuten is de pasta al volledig verhard en kan het gezamenlijk met het stukje stof zo uit het oor worden gehaald. Daarna wordt deze mal van je gehoorgang opgestuurd naar de fabrikant die dan een gehoorapparaat op maat maakt, de otoplastiek.

Waarom wordt een autoplastiek op maat gemaakt?

Het oor is een erg gevoelig orgaan. Bescherming door middel van oordoppen is dan ook een precies werkje. Als een oordop niet goed afsluit omdat deze bijvoorbeeld te veel afwijkt van de oor structuur, dan kunnen er geluidslekken ontstaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, het geluid dat niet wenselijk is dient buiten gehouden te worden. Daarom wordt er ook een aparte mal gemaakt van ieder oor, want deze is volledig uniek. Sterker nog, het oor veranderd om de paar jaar van structuur. Hierdoor kunnen otoplastieken uitgerust worden met een filter. Zo’n filter kan hele specifieke geluiden wegfilteren. Hierdoor komen alleen de geluiden binnen die wel gewenst zijn. Zo’n oplossing is vaak het meest praktisch. Stel dat je in de bouw werkt, dan is het wel handig om waarschuwingssignalen van machines en collega’s mee te krijgen. Terwijl je hardere geluiden graag wilt blokkeren.

Een oordop voor elke situatie

De speciale geluidsfilters zorgen er voor dat je geluiden afschermt en je gehoor afschermt. Hierdoor is het een uitstekend middel voor mensen die al gehoorschade opgelopen hebben. Maar zo’n instrument leent zich ook om gehoorschade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die regelmatig muziek festivals bezoekt. Maar er zijn ook speciale drukfilters voor deze oordoppen. Dit is ideaal als je voor je werk in een omgeving werkt waar de druk snel kan wisselen. Denk aan diepzee lassers of piloten. Ook zijn er filters die ruisend geluid uitsluiten. Ideaal voor motorrijders, vaak biedt de helm alleen niet genoeg bescherming voor hogere snelheden. Ook zijn er speciale slaapdoppen ontwikkeld. Deze doppen zorgen ervoor dat je geen last hebt van gesnurk van je partner.

Zelf een oorplastiek laten maken

Gehoorbeschadiging is gemakkelijk op te lopen. Een harde knal en het kan al te laat zijn. Zeker in werksituaties is het erg gemakkelijk om gehoorverlies op te lopen door blootstelling aan harde geluiden over een langer tijdsbestek. Daarom is het bij wet geregeld in Nederland dat een werkgever oordoppen verplicht stelt bij een geluidsniveau van 82 decibel. Het is het verstandigst om na te denken over goede gehoorbescherming als preventiemiddel. Otoplastieken zijn dan de beste oplossing. Omdat er altijd een meting wordt gemaakt van het oor is het verstandig om je oren zelf te reinigen.