In Nederland bestaan twee soorten zorgverzekeringen; de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Deze verzekeringen kun je één keer per jaar afsluiten. In dit artikel vertellen we je alles over welke zorgverzekering verplicht en hoe het afsluiten van een zorgverzekering werkt.

 

Het antwoord op de titel van dit artikel is simpelweg ja, een zorgverzekering is verplicht. In Nederland ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. 

De basisverzekering

Goed, dit is dus een verplichte. De basisverzekering dekt de meeste basiskosten die bij zorg komen kijken, vandaar ook de naam. Alle basisverzekeringen dekken dezelfde kosten. Toch zitten er grote verschillen in basisverzekeringen. Dat komt omdat niet alle verzekeraars dezelfde zorg bij ziekenhuizen dekken. Let dus niet alleen op de premie als je een zorgverzekering gaat kiezen, maar ook op de ziekenhuizen waar je terecht kunt.

De aanvullende verzekering

De aanvullende verzekering is niet verplicht in Nederland, maar soms kan het wel handig zijn om er een af te sluiten. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten als je denkt dat je het komende jaar extra zorg nodig zult hebben. Bijvoorbeeld omdat je wat meer tandartskosten zult maken, omdat je een nieuwe bril moet, of omdat je zwanger hoopt te worden. Aanvullende verzekeringen kunnen erg van elkaar verschillen en om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je de juiste verzekering kiest, kun je het beste een aantal verzekeringen met elkaar vergelijken. 

Wanneer kun je een zorgverzekering kiezen?

Normaal kun je eens per jaar, aan het eind van het jaar, een zorgverzekering afsluiten. Er zijn een paar redenen wanneer je daar een uitzondering op hebt, hieronder sommen we die even voor je op:

 

  • Als je 18 geworden bent. Als je 18 wordt, ben je niet meer automatisch meeverzekerd met je ouders en moet je dus zelf op zoek naar een eigen zorgverzekering. Als je niets doet krijg je wel automatisch een polis van de verzekeraar waar je ouders ook zitten.
  • Je bent als immigrant in Nederland komen wonen. Vanaf de dag dat je hier verblijft, heb je verplicht een zorgverzekering nodig. Dat kan lastig zijn, daarom is het verstandig om hier hulp bij te vragen en de verzekeringen met elkaar te vergelijken.
  • Je komt uit militair dienstverband. Als militair wordt je door de overheid verzekerd voor je zorgkosten. Als je uit dienst gaat, wordt je pakket automatisch overgezet naar een andere speciale zorgverzekering. Als dat pakket echter niet bij je past, kun je natuurlijk zelf op zoek gaan naar een andere verzekeraar.